Maar wij zitten midden in een financiële crisis. Deze begon in 2008 als een bankencrisis en is in Europa uitgegroeid tot een crisis van de Euro, waarbij de banken weer een grote rol spelen.

 Veel is in Brussel gesproken over toezicht en collectieve verantwoordelijkheid. Gevolg is het inleveren van eigen vrijheid en misschien priveleges. Veel is er geschreven over verbetering van het bankensysteem. Maar niet alleen de bankdirecteur vindt het geld heel erg belangrijk. Bij bijna iedereen staat welvaart (en dus geld) na gezondheid het hoogst genoteerd.

 Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit, kwam op 8 maart 2013 spreken in KerkCafé Uithoorn over de rol van geld, bank en euro.

 

Arjo Klamer in NRC 24 december 2012 Opninie en debat:

"Hoe zo crisis? Zo rijk waren we nog nooit. Door zoveel te praten over de crisis die geen crisis is, praten we onszelf een echte crisis aan. We maken elkaar ongerust".

 

Op vrijdag 8 maart was de 2e bijeenkomst van het KerkCafé Uithoorn. Professor Klamer, hoogleraar culturele economie, hield een inleiding over de rol van geld en economie in onze samenleving. Hij peilde bij de vele belangstellenden welke vragen ze hadden. Die gingen onder andere over de ‘noodzaak’ van economische groei, het ‘geloof’ in het neoliberalisme, of de euro wel houdbaar was en of we echt meer bevoegdheden naar Europa moeten overhevelen. Vervolgens nam hij het publiek interactief mee in zijn betoog. Hij fileerde onze drijfveren naar een gelukkig leven. Wat zijn de doelen en wat zijn eigenlijk alleen maar middelen? We zijn er inmiddels bijna allemaal van overtuigd dat de vrije markt en de sturende overheid alles bepalen. Hij liet ons zien dat het systeem alleen goed kan werken als er voldoende sociale samenhang is. Het was een boeiend betoog. Het veroorzaakte een verhelderende discussie. Diverse deelnemers constateerden dat ze na deze avond over een aantal zaken anders waren gaan denken. Verder was het heel gezellig en werd er onder het genot van een drankje geanimeerd nagepraat.