“Mijd brood en al het andere waar tarwe in zit”, verkondigt William Davis in zijn boek

“Broodbuik”!

Volgens Kris Verburgh (“De Voedselzandloper”) zijn vruchtensapjes een uitstekende remedie tegen Alzheimer.  Witte thee houdt je jong en een portie walnoten verkleint de kans op een hartaanval……….

En dan natuurlijk de Superfoods, zoals: quinoa, gojibessen, tarwegras, aloe vera en chiazaad. Wat doen ze? Ze houden je jong, gezond en slank.

Hoe kan het toch dat we de laatste jaren zo in de ban zijn van ons eten en dat zoveel mensen hierin meegaan?

Waarom eten we niet gewoon – met mate – wat we lekker vinden?  Is al die aandacht voor voedsel niet gewoon een luxeprobleem?

Professor Seidell schetste in een boeiend betoog waarom mensen zo'n zwak hebben voor zoet, vet en calorierijk voedsel. Dankzij toenemend meer wetenschappelijk onderzoek krijgen we steeds beter inzicht in wat een verstandig en gezond eetpatroon is. Overgewicht is een hardnekkig, toenemend en moeilijk te behandelen probleem. Niet alleen in welvaartslanden, maar ook steeds vaker in de arme wijken van de grote wereldsteden. Het aanpakken van obesitas heeft alles te maken met gedragsverandering en dat is altijd heel moeilijk. Hij toonde ook aan wat de rol is van de commercie, zowel bij het onderhouden van onze verslaving aan onverstandig voedsel als bij de 'industrie' van het afvallen. Hij wees op het gebrek aan goede wetgeving om onjuiste claims van producten om af te vallen te kunnen aanpakken. Het KerkCafé was druk bezocht en het publiek bleek met veel vragen te zijn gekomen. Pas om 22.20 uur werd er een punt gezet achter het laatste vragenrondje. Boekhandel Ten Hoope had ervoor gezorgd dat het boek van Seidell en Halbertstadt ter plaatse kon worden aangeschaft. Tijdens de gezellige nazit waren er deze keer ook verstandige groente- en fruitborrelhapjes.