Dr. Ad Verbrugge is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij Sociale en Culturele Filosofie doceert. Daarnaast doceert hij Filosofie van de economie aan de faculteit Economie en bedrijfswetenschap aan de Vrije Universiteit. Hij neemt een onafhankelijke en eigen wijsgerige positie in, waarbij hij zich in zijn werk nadrukkelijk bezig houdt met de tijdgeest. Zijn inspiratiebronnen daarbij zijn onder andere Aristoteles, Hegel, Heidegger en Spengler.

In zijn essaybundel Tijd van onbehagen (2004) analyseert hij de problemen van de westerse samenleving als een 'cultuur op drift'. In 2013 verscheen het eerste deel van het tweedelige werk Staat van Verwarring, Het offer van liefde. Het is een hernieuwde bezinning op onze tijd, waarin sprake is van strijdige waarden, verbleekte idealen en een onzekere toekomst.

We bleken in hem een deskundige en betrokken gastspreker gevonden te hebben.

In een enthousiast en boeiend betoog, slechts onderbroken door een korte pauze, liet hij ons zien hoe allerlei moderne problemen en ontwikkelingen hun oorsprong hebben in hoe generaties voor ons dachten over individualiteit en samenleving. Pas om 22.15 uur was het officiĆ«le deel van de avond afgelopen. Daarna werd door de bezoekers nog enthousiast met elkaar en met de inleider nagepraat .